Cinco de Mayo

I går anordnade lägenhetsområdet där vi bor en fest för att fira Cinco de Mayo, en regional helgdag i Mexiko som främst firas i delstaten Puebla. För er som kan spanska så förstår ni att det egentligen rör sig om ett firande den femte maj, men då det i år är en lördag så valde de att lägga det på en veckodag istället. Ett mariachiband spelade och det bjöds på traditionell mexikansk mat: tacos de bistec y de pollo, guacamole, frijoles, arroz, totopos, pico de gallo och lite andra goda saker. Till det så var det öppen bar där vi fick välja på mexikanskt öl eller mexikanska drinkar. Mums! Detta var också ett roligt tillfälle att träffa lite av folket som bor i vårt området. Den demografiska spridningen var rätt så bra, dock var nog ca 60% av de som bor där lite äldre. I ett hörn av festlokalen så såg det ut som en scen tagen från serien Pantertanter. Hahaha!

Vi lärde också känna kvinnan som är events director på området och det visade sig att hon är danska och har bott ca 10 år i Newport Beach. Hon var supertrevlig och berättade att det bor en svensk familj i området som hon ska koppla ihop oss med, samt att det tydligen bor en massa svenskar i Newport Beach. Intressant! Tydligen så anordnar området sådana här event lite nu och då, vilket är väldigt trevligt! Tror inte midsommar är ett av dem dock… 😉

Lite historia om Cinco de Mayo:

Festligheterna kring Cinco De Mayo härstammar från en händelse i Mexiko under 1800-talet där mexikanska styrkor vann över franska styrkor i slaget vid Puebla den 5 maj 1862. Mexiko hade år 1861 slutat göra räntebetalningar på lån som staten tagit upp, vilket gjorde att Frankrike och andra europeiska länder anföll Mexiko i slutet av 1861 för att få sina betalningar. Regeringen i Frankrike bestämde sig för att gå steget längre och ockupera Mexiko genom Napoleon III:s trupper, där första delen var framgångsrik, men just den 5 maj i Puebla lyckades de mexikanska trupperna slå tillbaka det franska anfallet. Dock blev detta bara en fördröjning av vidare ockupation av huvudstaden, vilken intogs ett år senare tillsammans med stora delar av Mexiko. Det var först 1867 som fransmännen blev besegrade och tvingade ur landet, varpå man även avrättade den tillsatte kejsaren Maximilian I av Mexiko (en österrikare som blev erbjuden tjänsten som kejsare av Napoleon III).

Så, nu fick ni en liten historielektion också! 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Cinco de Mayo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s