Baka baka äppelkaka

Mattias hade i förra veckan hört en intervju på radion med en kille som han stått bredvid i kön till Amerikanska ambassaden i våras när han var där för att få sitt visum. De pratade lite grann, då väntan var lång, och Mattias fick veta att han hette Roy Fares och utsågs till Årets Konditor 2010. Även han var där för att skaffa ett visum då han skulle jobba i LA under sommaren. Här kan ni läsa hans blogg med lite olika smarriga recept.

Han har nu precis släppt en bok och det var därför som han var med i radion hos Lotta Bromé och pratade om den samt ett recept som han skulle baka i TV på Gokväll i lördags – en äppelkaka. Mattias blev så sugen på äppelkaka så han ville genast att vi skulle baka en efter Roys recept, så i lördags köpte vi de ingredienser som saknades och satte igång att baka. Roy hade sagt på radion att han alltid bakar efter vikt och inte mått, då det blir bättre resultat menar han. Vi skulle ju inte vara sämre så även vi skulle baka efter vikt, men då vi inte ville göra en hel äppelkaka till oss två så halverade vi receptet. Det innebar att Mattias fick sitta och läsa receptet högt för mig och räkna om till halva kvantiteten av allt medan jag stod i köket och blandade för fulla muggar. Hihi, lite felsägningar och därav felmåttningar senare så stod kakan äntligen i ugnen.

Äppelkakan var lite (men bara lite) krånglig att göra då den innehåller olika lager som ska blandas separat för att sedan läggas i en form ett efter ett. Jag kan säga att det var väl värt all möda för den blev supergod! Det var verkligen att ta en äppelpaj till nästa nivå och båda jag och Mattias mumsade glatt i oss en stor bit var tillsammans med vaniljglass då vi inte orkade göra egen vaniljsås. Vi hade även turen att det blev över så vi fick mumsa vidare på söndag kväll. Yummie!😀

Här samt nedan hittar ni receptet och en bild från Roys blogg:

10 – 12 bitar stor paj eller  7 – 8 st små pajer

Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g florsocker (1 dl)

20 g äggula (1)

Mazarinfyllning:

250 g mandelmassa

2 g kardemumma (1 tsk)

100 g rumstempererat smör

50 g ägg (1)

50 g äggula (3)

Äppelfyllning

6 äpplen (Alice)

2 g kardemumma (1 tsk)

8 g malen kanel (1 msk)

50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl)

50 g flytande honung (2 msk)

40 g råströsocker (1⁄2 dl) – jag tog vanligt då jag inte har råströsocker hemma

Havrecrumble

50 g strösocker (1⁄2 dl)

90 g vetemjöl (11⁄2 dl)

20 g havregryn (1⁄2 dl)

2 g bakpulver (1⁄2 tsk)

60 g rumstempererat smör

Vaniljsås

150 g äggula (8)

180 g strösocker (2 dl)

1 vaniljstång

600 g vispgrädde (6 dl)

150 g mjölk (11⁄2 dl)

35 g osaltat smör

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Vaniljsås: Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.

Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 20-22 min för små pajer 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

9 thoughts on “Baka baka äppelkaka

  1. Hej
    Vad kul att ni bakade äppelpajen🙂 Jag mins mycket väl din vän Mattias där i kön, ha ha liten värld. Jag är tillbaka i LA i november och hade tänkt maila han så får man ses över en kaffe eller något. Hälsa från mig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s