Skepp ohoj!

Nu har vi avklarat två seglingslektioner, 3 h lördag och 3 h söndag. Det var jättekul! Väldigt lärorikt, men lite lurigt då det inte bara är att lära sig en massa nya saker och seglingstermer, utan även göra det på ett annat språk än vårt modersmål. Man får inte samma associationsförmåga när man hör nya ord på ett främmande språk som man får när det är ens modersmål och man kan göra kopplingar genom att bara förstå ordet.

För Mattias var det enklare då han kan alla termer på svenska och även kan konsten att segla, så han förstår lättare även om han inte kan de engelska termerna. Jag har hört vissa seglingstermer på svenska och har ett hum om vad vissa av dem betyder, men här var det verkligen att starta om från absolut noll. Utmanande, men roligt!

Lektion ett började med en genomgång av båten på insidan och utsidan tillsammans med vår lärare Jenny. Vi fick börja med att lära oss kolla oljan, testa ifall vattenpumpen fungerar, kolla spänningen på kamremmen (om den nu heter så på en båt?), se till så att vi hade tillräckligt med flytvästar, kolla strömmen och så säkert några fler saker som jag inte kommer ihåg just nu. 😉

Efter lite andra genomgångar utomhus började vi ta bort förtöjningarna och sedan lägga ut. Det var vi och ett annat par som gick lektion ett så vi turades om att styra och testa olika övningar som läraren gav oss. Mattias och tjejen i det andra paret var inte så aktiva så jag och killen fick desto mer övningstid, vilket var bra för oss. 🙂

Det var en ny lärare i dag och bara vi och en man till som gjorde lektion två. Läraren hette Al och var betydligt mer detaljerad i sin undervisning än Jenny, så i dag känns det som om vi har lärt oss mycket mer. Vi hade även bättre vind i dag så det blev mer segling än dag ett, vilket var jätteroligt.

Solen sken från en delvis molnig himmel i lördags och vi njöt så fort den hamnade bakom några moln så det blev svalare. jag kollade aldrig temperaturen i går, men i dag var det runt 32 grader när vi var ute och seglade och inga moln. Puh! Tur att vi hade lite mer vind så vi svalkades av brisen från Stilla Havet.

Här står Mattias och tittar på några “små” båtar när vi är på väg in till vår plats i hamnen i lördags.

När man seglar utanför Newport Beach så möter man många duffy boats, paddle boards, festbåtar, valutflyktsbåtar, segelbåtar, motorbåtar och jetskis, så det är en del att hålla koll på. Denna kille var ute på sin paddle board med sin hund som verkade gilla att vara ute och paddla med husse. 🙂

Det finns en del sjölejon i Newport Beach hamn och de är tydligen ett stort problem för båtägarna då de klättrar upp på båtarna och lägger sig där och solar. De har ett tjockt, oljigt, skyddande lager på sin päls som lämnar spår som är svåra att städa bort. Det är dock inte det värsta, utan det är deras kroppsvikt som många gånger förstör delar av båten när de bänder sig upp över relingen eller någon annan del som råkar hamna under dessa ca 250-300 kg tunga djur. Uppe på däck gör de även sina behov och lämnar efter sig en mindre vacker syn för båtägarna. Tydligen så gillar de inte vatten (!!??) så ett sätt att få ner dem från båtarna är att spruta vatten på dem när de ligger och solar. Då hoppar de ner i havet igen och simmar iväg.

Denna kille seglade vi förbi i lördags när han tog sig upp på en stackars segelbåt som låg ankrad utanför Balboa Island.

Vi kommer definitivt segla fler gånger här och jag funderar faktiskt på att gå de övriga sju lektionerna som finns som fortsättning på kursen. Fortsättning följer… 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s