Stormen Sandy

Jag antar att ingen har undgått att läsa och höra om stormen Sandy, eller Superstorm Sandy som den kallas här borta. Jag tycker Super låter positivt, lite som en Super Hero, men det är allt annat än vad stormen är för alla som är drabbade. Miljontals på östkusten är påverkade på ett eller annat sätt – hemlösa, utan el, utan bil och värst är det för dem som även har blivit utan familj. Jag hörde precis på nyheterna att det är ca 7 miljoner människor som har blivit utan el. Tänk er att 3/4 av Sverige skulle bli utan ström helt plötsligt.

På TVn rullar olika program med tragiska nyheter som visar förödelsen som stormen har lämnat efter sig och även vad som är på gång i de delar där den ännu inte har slagit till. Hela hus har flyttats av vattenströmmarna, förstörts eller brunnit ner pga kortslutningar i elcentraler på olika håll. Tydligen ska de även skjuta upp Halloweenfirandet, som skulle ha varit i morgon, till några dagar in i november istället för att alla barn inte ska missa denna positiva händelse i allt det mörka och negativa som pågår runt dem. En annan nyhet berättar om en kvinna som blev evakuerad ur ett kolsvart sjukhus samtidigt som hon höll på att föda sitt barn. Allt hade som tur var gått bra. New Yorks tunnelbanesystem, som har funnits i 108 år, har aldrig tidigare bevittnat en tragedi av denna storleken. Många stationer är helt översvämmade och obrukbara.

Det är nu 19 stater som är påverkade och många har inte ens känt av den riktiga förödelsen ännu, utan väntar på att stormen ska nå dem. Ju längre in i landet den kommer desto mer går den över till snö istället för regn som slog till vid kusten. Den har även vridit på de naturliga vindarna vilket gjort att temperaturerna har gått upp på många ställen. Det är till och med översvämningsvarning vid Lake Michigan, dit stormen ännu inte har nått, och den sjön är ju relativt långt in i landet.

Jag lider verkligen med alla som är drabbade och känner mig lyckligt lottad som bor på västkusten just nu. Fick tidigare i dag reda på att en f.d. kollega miste sin bror och svägerska utanför New York under måndag kväll pga ett nedfallet träd som träffade bilen de satt i. Deras två barn som satt i baksätet ska ha klarat sig, men är skadade. Det hela är så otroligt hemskt, orättvist och ofattbart…

Antal utan el

Över hundra hus nedbrunna pga en kortslutning i en transformator i Queens

Sandy

Översvämning i tunnelbanan

Översvämning i tunnelbanan

Översvämmad taxiparkering i NY

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s