Thanksgiving

Nu på torsdag är det Thanksgiving här i USA, vilket jag måste erkänna att jag fram tills nu inte hade så mycket mer koll på än att man äter kalkon, pumpapaj och sötpotatis.😀

För att bli något mer upplyst så har jag alltså läst på lite och ska nu dela med mig av mina nyinförskaffade kunskaper. Vet att speciellt Maria och Micke blir glada för lite upplysning då de ska fira Thanksgiving hemma i Sverige.🙂

Thanksgiving är en viktig familjehögtid för amerikanerna och firas alltid den fjärde torsdagen i november. Väldigt många butiker och restauranger håller stängt med undantag för de restauranger som serverar Thanskgivingmiddagar. Redan veckor innan den stora dagen så är alla butiker överfulla med matvaror relaterade till denna högtid och alla möjliga nya och gamla sorters recept finns tillgängliga. Många hus är dekorerade och allt som har med kalkon att göra är hett.

Vad härstammar då denna högtid från? Jo, det hela sägs börja när en grupp engelska pilgrimer utvandrade med skeppet Mayflower för att undfly religiös förföljelse från den engelska kyrkan. De anlände i december 1620 till USA, vilket ännu inte var ett land vid den tidpunkten. Skördarna vid Plymouth Plantation, som området där de slagit sig ner hette, var under den första tiden dåliga och pilgrimerna fick hjälp av bofasta indianer. Så när de äntligen fick en bra skörd ordnades en tacksägelsefest till Guds ära där man bland annat åt vilda ankor och gäss. Festligheterna sägs ha hållit på i tre dagar och det ska ha varit 53 pilgrimer och 90 indianer som deltog. Kalkon och pumpapaj är rätter som har tillkommit med tiden.

En illustration av den första Thanksgivingmiddagen målad av Jean Leon Gerome Ferris

Plymouth Plantation är bevarat så som det såg ut när pilgrimerna kom till Amerika och är i dag ett museum

Det är intressant att tänka att immigranterna fick hjälp av indianerna, inte bara under deras dåliga skörd, utan även med att lära dem odla olika spannmål och grönsaker mm. Nu när vi ser i backspegeln så vet vi att de vita i USA har försökt med diverse hemska metoder att bli av med indianerna under en väldigt lång period. Immigranterna hade ju aldrig klarat sig utan dem till att börja med. Ja, det är det som kallas tacksamhet…

Thanksgiving är en nationell helgdag sedan 1863, då Abraham Lincoln under inbördeskriget bestämde att man skulle fira “Thanksgiving and Praise to our beneficent Father who dwelleth in the Heavens”, så nu är hela USA lediga och många tar ofta även ledigt fredagen efter för att få en långhelg. Skolorna har på många platser ledigt hela veckan, ungefär som vi har novemberlov hemma i Sverige.

Vi kommer inte göra något speciellt firande då det känns alldeles för jobbigt att fylla en kalkon och greja. Sen suktar jag inte efter kalkon eller pumpapaj heller för den delen, så det blir nog en god köttbit för oss på torsdag kväll. Vi flyger ju trots allt till NY vid 07 på fredag morgon så det blir iaf inget långt-in-på-natten-partaj för oss.😉

För den late så finns det en uppblåsbar kalkon som man kan köpa och lägga på en bricka tillsammans med lite olika grönsaker mm runtomkring så ser det nästan ut som en riktig middag. Varför man nu skulle göra det kan jag undra, för om man har en Thanksgivingmiddag så är väl ändå tanken att man ska äta av kalkonen, inte bara sitta och stirra på den eller bara äta garneringen som ligger runtomkring.😀 Den uppblåsbara kalkonen återfanns i samma butik som hade kalendern om kungligheterna, så jag tror inte man ska ta den på allt för mycket allvar dock.😉

För den mer händige kocken så finns det ett extra avancerat sätt att äta sin Thanksgivingkalkon på. Det är nämligen att fylla kalkonen med en anka som man sedan fyller med en kyckling som sedan fylls med annan fyllning – en kreation som kallas Turducken (turkey + duck + chicken). Det blir säkert gott, men OMG vilket jobb att bena ur tre fåglar och sedan fylla en efter en. Nej, då kanske en uppblåsbar är bästa alternativet trots allt.😀

2 thoughts on “Thanksgiving

  1. Haha, vilka grejer det finns!

    Vi tackar särskilt för denna information! Kalkonlagandet har redan börjat kännas jobbigt (trots att vi inte ska göra Turducken!) så kanske går det lika bra med kyckling bara.. Och lite tacksamhet generellt istället för till “our beneficent Father who dwelleth in the Heavens”🙂 Vi får se vad vi får ihop.

    Ha det super i NYC! Kram

    • Tack Maria, det ska vi!😀
      Tycker också det verkar väldigt jobbigt det där med kalkon, man måste bena ur och hålla på. Och så blir det en MASSA mat över om man bara är två, för kalkoner är ju så stora.
      Vi kör på en riktigt god köttbit och slänger in lite tacksamhet till det så är vår Thanksgivingmiddag klar!
      Ha en härlig helg där hemma!
      Kram kram!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s