Hemma efter vår skidhelg i Mammoth

Ja, vi kom ju hem i söndags kväll redan, men jag har inte kommit mig för att skriva om helgen tidigare. Jag har ju så mycket att göra om dagarna! 😉

Jag hämtade Mattias från jobbet vid 12 i fredags och så började vi med en lunch innan vi begav oss norröver. Det finns inte så många vägar till Mammoth, så valmöjligheterna var inte direkt stora när vi skulle bestämma hur vi skulle köra dit. Det finns faktiskt bara två alternativ, ett via Mattias jobb i Yorba Linda och ett via LA, så iom att vi utgick från Yorba Linda fick det bli den vägen.

Efter ca en halvtimme i bilen var vi på väg upp i bergen och kom sedan efter ytterligare en stund upp på en bergsplatå där det bitvis var helt öde. Bitvis fanns det några små bebyggelser som såg ut som om de hade glömts bort av några högre makter – totalt deprimerande och hemska! Jag vet inte hur många sådana små byar som vi åkte förbi längs vägen och tänkte varje gång – vem vill bo här?!?!

Den största delen av de sex timmar det tar att köra upp till Mammoth körde vi uppe bland bergen. En lång bit var längs med den stora kontinentalsprickan som löper genom Kalifornien och landskapet var ödsligt, men otroligt vackert och fascinerande. Vägen går mellan bergen som i en stor dal så vi hade höga bergstoppar på båda sidor om bilen när vi körde och på många ställen var landskapet färgat av rödorange sand och sten. Väldigt vackert! Runt de bebyggda områdena så fanns det mycket boskap och alla kossor var lustigt nog svarta. Vi såg inte en enda i någon annan färg än möjligen en mörk nyans av brunt, men de flesta var verkligen kolsvarta, vilket måste vara otroligt varmt om somrarna när det blir riktigt hett uppe på bergsplatån. När vi körde där i fredags så låg temperaturen på runt 28 grader så ni kan ju tänka er hur det blir på sommaren. När vi sedan började närma oss slutdestinationen så blev det mer och mer snö på topparna och temperaturen föll sakteliga till mer behagliga siffror.

Väl framme så checkade vi in, lastade in våra saker på rummet och tog sedan en promenad i området. Då vi inte hade varit där tidigare så var det en chansning gällande hotellet, men vi blev supernöjda med både rummet och området och kommer definitivt bo där igen nästa gång. Rummet hade ett sovrum och sedan ett kombinerat vardagsrum med soffgrupp och öppen spis samt ett kök där man kunde laga egen mat om man ville. Det var komplett utrustat med i princip allt man kan önska sig i ett kök. Till och med en diskmaskin som städerskan satte igång när vi var borta under dagen. Det kallar jag service!

Hotellet heter The Village Lodge Mammoth och ligger, precis som namnet säger, i en liten by med olika affärer, restauranger och kaféer som alla är inom några hundra meters avstånd och på ett eller annat sätt kopplade till hotellbyggnaderna. Det finns även uthyrning av utrustning och en första liftstation därifrån så man behöver inte alls gå långt för att komma upp i backarna och på skidorna.

Mammoth-village-lodge

Vårt hotell med uppvärd utomhuspool och mysig omgivning

5288635040_db7a89a7c2_z

Liftstationen direkt från byn

Byn ligger på ca 2500 meters höjd så vi märkte på några av sakerna vi tagit med oss att det var ett annat lufttryck än vad vi var vana med. Kolla bara in de chipspåsar vi hade med oss från Newport Beach! 😀 Även våra ansiktskrämer, shampoo etc svällde upp rejält och poppade ut en massa innehåll när vi öppnade dem.

IMG_3214

Lördagen började med egenlagad frukost på rummet då vi visste att det fanns kök och vi hade tagit med oss för helgen. Sedan gjorde vi i ordning oss själva och även en matsäck till lunch innan vi begav oss till skiduthyrningen och fixade skidor och stavar. Sedan var det bara att hoppa in i första gondolen som tog oss upp till en av de fyra basstationerna, för att ta oss vidare uppåt.

Första åket var lite småskakigt då jag inte stått på ett par skidor på över ett år, men vi blev rätt så snabbt varma i kläderna och slängde oss nerför alla möjliga olika backar. Två gånger var vi uppe på toppen som ligger på 3369 m och fick åka ner för några lite för branta backar för att komma oss när därifrån. Det var otroligt härligt att vara där längst upp och ha milslång utsikt åt alla håll, men samtidigt lite läskigt då det var så brant på flera håll. Mammoth ligger i ändan av Yosemite National Park, dit brorsan och Ana åkte och hikade när de var och hälsade på oss i juni, och vi fick höra att man kunde se bort till parken från toppen på en klar dag. Vi gjorde dock inte det i helgen då det var lite disigt på sina håll.

Sara på toppen av Mammoth

På väg ner från toppen på den minst branta sidan

bild (2)

Allra längst upp på toppen av Mammoth Mountain!

IMG_3224

Mattias på toppen med utsikt ner mot dalen och byn där vi bodde. Man kan se hur snön sakteliga försvinner ju längre bort man kommer från berget och ner i dalen.

Efter några timmar i backen så hittade vi en lugn plats där vi tryckte ner skidorna i snön och satte oss på stavarna tvärsöver och plockade fram vår matsäck. Vi var de enda som vi såg göra något sådant, så det verkar inte vara så vanligt i de amerikanska bergen. 😀 När vi på lördagen hade fikat färdigt så kom det en skidvakt och frågade oss om vi var skadade eller varför vi satt där. Haha! Vi sa att vi bara satt och njöt av solen, vilket han godtog och körde vidare.

Vi hade köpt med oss salami och gjort varm choklad så vi fick återuppleva gamla barndomsminnen med familjeskidutflykter i svenska bergen. Det var jättegott och mysigt!

Fikapaus i solen 2

Mums med varm choklad i solen!

Fikapaus i solen

Relaxing!

Doppa mackan i choklad

Doppa mackan i chokladen måste man ju bara göra! 😀

På lördag eftermiddag, när vi kommit tillbaka till hotellet, så plockade vi fram champagnen vi haft med oss samt lite choklad och satte oss framför brasan. Det var ju trots allt vår en-månadsdag som gifta, vilket vi självklart skulle fira med vår förlovningschampagne och lite gott till det! Efter det tog vi en dusch och åt middag på en närliggande restaurang innan vi stupade i säng relativt tidigt, helt slut från skidåkningen och den tunna luften som vi inte var vana vid.

Bubbel och choklad

Bubbel och choklad med maken framför brasan – kan det bli bättre?!

I söndags fortsatte vi åka och gav oss ut lite extra tidigt för att få njuta ordentligt av dagen innan vi var tvungna att bege oss hemåt. Vi hade trots allt en ca 6 h bilfärd framför oss. Det blev picknick i backen även i söndags och vi testade ett gäng nya backar som vi inte hann med på lördagen så nu har vi nog åkt i de flesta av systemets backar och liftar. Väldigt nöjda!

Runt 15.00-tiden började vi bege oss från Mammoth och bestämde oss för att åka den andra vägen hem, den över LA. Dock är det samma väg som den första ca 1/3 av vägen så vi började med att köra neråt från berget. Vi hade blivit tipsade av Mattias kollega om ett bageri som skulle ha väldigt gott bröd i en liten by vid foten av berget. Vi såg det när vi åkte till Mammoth, men vi hade eget bröd med oss så vi sa att vi åker förbi där på söndagen istället, vilket vi gjorde. Det är ett gammalt holländskt bageri som är grundat 1903 och som tydligen är känt för sitt goda bröd.

Vi gick in och fick till vår förvåning se ett gäng landskapssvapen från Sverige hängades på en vägg i bageriet. Jag var tvungen att fråga varför de var där, men kassörskan hade ingen aning så det förblev ett mysterium.

IMG_3236

Erick Schat’s Bakkery från 1903

IMG_3240

Landskapsvapen från Sverige hängde av någon outgrundlig anledning inne på ett holländskt bageri i USA…?!

Vi tutade sedan på hemåt i god fart och kom faktiskt hem redan efter 5,5 h, vilket var väldigt skönt. Hur skön vår bil än är att sitta och åka i så är det inte så roligt att bara sitta i en bil så lång stund med enbart torrt platt och bergigt landskap utanför. Skidåkningen var dock väl värd tiden i bilen och sällskapet var ju det bästa, så jag ska faktiskt inte klaga. 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s