Baka-pizza-på-grillen/i ugnen-kurs!

I söndags var jag och Mattias anmälda till en liten kurs i hur man bakar pizza på grillen i en butik i närheten av där vi bor. Den heter Sur La Table och säljer allt man kan tänka sig för matlagning, bakning, grillning och allt annat som rör köket. De har även matlagningskurser och vi har länge tittat på dem, men inte kommit oss för att gå dit så när ett mail om denna dök upp för ett par veckor sedan så slog vi till.

Kursen kostade $5 och alla inkomster de fick skulle oavkortat gå till Wholesome Wave, vilket är en nationell icke vinstdrivande organisation som förser bättre behövande med möjligheter att få äta färska grönsaker och frukter. Bara det gör ju att man lätt hade kunnat betala mer för kursen!

Vi har gjort pizza på vår grill ända sedan vi kom hit och köpte en pizzasten, men tänkte att lite inspiration är aldrig fel. Detta var mer en demonstration än en kurs då vi själva inte fick hålla på att greja, men vi fick med oss bra tips på hur vi ska förbättra vår pizzagrillning samt några smarriga recept att lägga till samlingen.

Vi fick lära oss hur man bäst gör pizzadeg, vilket var i maskin då degen arbetas mycket bättre än om man gör det för hand. Även bra tips på hur man ska göra för att få degen som bäst vid jäsning och tillredning, då att baka ut den kan vara lite lurigt.

Vi har hittills använt oss av bakplåtspapper när vi kavlat ut degen för att den då var lättare att flytta över till stenen vid gräddning. Nu frågade jag om vad han tyckte om det och till svar fick vi att en pizzasten blir bara bättre och bättre med tiden och att den avger smak ju längre man har använt den, vilket bara är en fördel för pizzan och har man då papper mellan så kommer de smakerna inte att gå igenom och överföras till pizzan. Det med smakerna gäller även för pizzaugnar, så vissa riktigt gamla sunkiga pizzerier i tex New York som har funnits i typ hundra år kan säljas för flera miljoner dollar enbart pga att deras pizzaugn är så gammal och inarbetad. Det är ju helt otroligt!

IMG_3358

Chef Mac Kirschner visar hur man ska göra en bra pizzadeg. En av deltagarna fick gå upp och testa att knåda för hand medan han visade varför en maskin är så mycket bättre.

Den första pizzan han gjorde var en Margherita på italienskt vis med en härlig hemmagjord tomatsås och mozarella samt färsk basilika, olivolja och havssalt som ströddes ovanpå när den kom ut ur ugnen. Vi fick alla provsmaka varsin bit och den var fantastiskt god! Helt otroligt egentligen med tanke på hur lite ingredienser det är på den.

IMG_3360

Mozzarella ska man självklart ha på pizzan!

Den andra pizzan var Grilled Pear Pizza with Crumbled Blue Cheese, Walnuts and Honey – SAY NO MORE! Där började han med att steka päronskivor i en grillpanna så att de skulle få lite yta innan han la på dem uppe på pizzan. Sedan strödde han över hackade valnötter, vilka följdes av ett tjockt lager med blue cheese uppe på. På toppen drog han några drag med en svartpepparkvarn innan den åkte in i ugnen. Nedan ser ni hur fantastiskt god den ser ut och jag kan lova att den smakade ändå bättre!

Skärmavbild 2013-04-15 kl. 16.27.59

En bild på päron och blue cheesepizzan från deras egen sida

IMG_3362

MUMS!

Kursen började kl 9.00 i söndags morse och höll på en timme och när vi var klara så var vi båda så sugna på att åka hem och göra pizza, men det hade vi ätit i fredags senast. Och givet tiden på dygnet samt att vi skulle spela golf kl 12.00 var det inte riktigt lägligt heller, så vi har bestämt att vi definitivt ska göra den till veckan! 🙂

För alla er som inte har en pizzasten så kan jag varmt rekommendera en då den även kan användas i en vanlig ugn. Grillsäsongen är liksom inte lika lång i Sverige, men som sagt så fungerar den i en ugn och kan användas till brödbak och annat skoj också. Jag tror vi betalade ungefär 250 kr för våran, vilket inte alls är farligt med tanke på hur mycket gott man kan få från den. 😀 I Sverige kan man hitta den hos Werner & Werner och säkert på nätet med, så det är bara att börja leta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s