Speaker boot camp genom SACC i LA

I tisdags var jag och Susanna (en finsk tjej som jag lärt känna här) på en kurs som gavs genom Svensk-Amerikanska Handelskammaren i LA (SACC – Swedish American Chamber of Commerce). De organiserar event och föreläsningar då och då och hittills så har Mattias och jag bara varit på ett, vilket var deras julmingel i LA i december. Nu har jag dock blivit en fullvärdig medlem och planerar på att vara mer aktiv i deras aktiviteter. Det enda som är lite krångligt är avståndet upp till LA och trafiken. Det är endast 7 mil men med trafiken på eftermiddagen så kan man sitta i 2,5 h om man har otur. Inte så roligt. 😦

Att delta på SACCs event är ett kul sätt att träffa lite andra svenskar, samt att i detta fallet även få lära sig något. Temat var alltså Speaker Boot Camp och den som presenterade var en man vid namn John Bates som är känd som TED-talare inom ämnet samt Executive Communications Coach.

För er som inte känner till TED (vet inte hur känt det är i Sverige?) så är det ett slags forum för att sprida idéer som är “värda att spridas”. TED står för Technology, Entertainment and Design och startades redan 1984, men då som ett engångsevent. Det blev så framgångsrikt så det har fortsatt hållas varje år, samt vuxit enormt via nätet och mobila appar mm under senare år. En TED-talare har bara 18 minuter på sig att på en inspirerande sätt framföra sitt budskap och några av de mer kända talarna under senare år är: Bill Clinton, Al Gore, Bill Gate och Jamie Oliver. Jag ska inte skriva mer om TED här, utan vill ni läsa mer om det och även ta del av de tusentals gratis youtubeklippen med TED-talks på nätet så kan ni kolla in deras egen hemsida här.

FF_John_Bates

John Bates som TED-talare

John var en otroligt bra talare och gav oss många bra tips och idéer att ta med oss när vi ska tala inför folk. Några av sakerna som jag noterade var:

 • storytelling – börja ditt tal med en historia, det öppnar upp många dörrar hos åhörarna och gör det enklare att presentera fakta i nästa steg.
 • när du beskriver något från det förflutna, gör det i presens så blir det mer levande och lättare att ta till sig för åhörarna.
 • överraska, för den mänskliga hjärna inte bara letar efter det oväntade, utan även längtar efter det oväntade.
 • du måste tro på det du säger, annars kommer inte dina åhörare att göra det.
 • var kortfattad, man behöver inte berätta ALLT.
 • använd inte bullet points, det låser bara upp åhörarnas blick på skärmen och de lyssnar inte på vad du säger. Man kan inte läsa och lyssna samtidigt och i detta fall vinner synen över hörseln. Visa en bild istället och prata runt den.
 • dela med dig av dig själv.
 • tänk på att när du är på scenen så är du ansvarig för vad som händer i alla åhörarnas liv i de minuter som du ska tala – alltså, gör det bra!
 • för att hålla uppe publikens intresse ska du:
  • skapa ögonkontakt med många i publiken, om än så bara för kortare stunder
  • prata långsamt
  • rör på dig, men inte för mycket så du ser stressad och nervös ut
  • se individerna i gruppen som lyssnar på dig
 • slutligen, kommunikation är överföringen av känsla.

Och för att runda av listan så kommer här ett citat som passar bra till sista punkten:

“People will forget what you said, what you did, but they will never forget how you made them feel”

TED_MN9-1

Ett gäng glada människor (inte enbart svenskar) och näst längst bort i rad två sitter jag med huvudet nedböjt

När John hade föreläst klart så var det mingel och de bjöd på snittar och en massa olika drycker. Vi högg in på lite olika godsaker och började mingla runt och hittade lite olika mer eller mindre intressanta människor att prata med. Vissa amerikaner är bara så underliga! En kvinna som började prata med oss förklarade att hon jobbade som Love Coach, vilket innebar att hon coachade kvinnor att öppna upp sig mer och ge sig hän till kärleken och allt vad det innebär. Jag kan förstå att det finns en industri för det här i USA med alla überreligiösa och dunderpryda människor, men ändå… Love Coach – really? 😉

Nöjda och glada åkte vi slutligen därifrån vid 22-tiden och kom hem ca en timme senare då det inte var något strul på vägarna eller problem med trafiken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s