Frukostpretzels!

När Mattias jobbade i Schweiz så brukade vi köpa pretzels från ett ställe som heter Pretzel König och som gör så otroligt goda pretzels. De sålde med olika toppings, så som pumpakärnor, solrosfrön etc och var jättegoda, speciellt om man köpte dem helt nybakade så de fortfarande var varma. Väldigt gott till frukost med bara lite smör och en skiva ost på. 😀

Jag har aldrig tidigare haft en tanke på att baka pretzels själv hemma, men härom dagen hittade jag av en slump ett recept på nätet och då dök tanken upp. “Det ser inte så svårt ut, kanske jag skulle testa göra dem till frukost på lördag?” 

Sagt och gjort – i morse var det bagarstuga och efter lite trixande fick jag ihop några riktigt fina och framförallt goda pretzels som vi mumsade i oss till frukost. De blev jättegoda, så goda att vi inte kunde sluta äta så efteråt låg vi komatöst utslagna på soffan i ett försök att smälta all mat. Haha! 😀

Om ni gillar pretzels så kan jag verkligen rekommendera er att testa detta recept (som jag även översatt nedan). Det var faktiskt väldigt enkelt och tog bara ca 1,5 h totalt, vilket ju är ok om man har lite tid och förutsatt att ingen i hemmet håller på att avlida av hunger. 😉

IMG_4517

8 små degklumpar, blir snart…

IMG_4522

… 8 pretzelkringlor!

IMG_4524

Som efter ett besök i ugnen blir så här fina!

IMG_4528

Pretzelfrukost för två!

Pretzels

Deg

  • 300g mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 7g torrjäst
  • 200g to 230g warm water*

*Använd den högre mängden på vintern och det mindre på sommaren, samt någonstans mitt emellan på vår och höst. Degen ska vara mjuk.

Topping

  • 230g kokande vatten
  • 28g bikarbonat
  • grovsalt
  • ca 40 g smält smör

1) Lägg alla ingredienser till degen i en mixer med degkrok och blanda till allt är mixat. Låt degen knådas i ca 5 minuter så att den blir mjuk och len. Pudra mjöl över degen och placera degklumpen i en plastpåse för att vila och jäsa i 30 minuter.

2) Medan degen vilar ska toppingen förberedas. Vispa i bikarbonat i kokande vatten till det är helt upplöst. Ställ blandningen åt sidan för att svalna. 

3) Värm ugnen till 250 C och förbered två plåtar med bakplåtspapper på.

4) Ta degen från påsen till ett lätt fettat bakbord och dela den i åtta delar.

5) Låt delarna vila i ca 5 minuter utan att vara övertäckta. Häll samtidigt vatten- och bikarbonatblandningen i en mindre form (ca 20x20cm) med kant.

6) Rulla varje degbit till ett långt, tunt rep som är ca 60 cm långt och lägg sedan ihop det till en pretzel. Arbeta med fyra stycken åt gången och lägg dem ner i bikarbonatblandningen där de sedan ska dränkas med vätskan med hjälp av en sked. Skeda vätskan över dem i ca två minuter innan de flyttas över till en plåt. Detta bad kommer att ge dem en härlig gyllenbrun färg.

7) När de ligger på plåten, strö grovsalt lätt över dem och låt dem sedan vila i ca 10 minuter.

8) Baka dem i 8-9 minuter, eller till de fått en gyllenbrun färg.

9) Ta ut dem från ugnen och pensla med smält smör. I originalreceptet förespråkar de att använda allt smör, vilket jag tycker blir för mycket så jag tog bara ca hälften. Ät dina pretzels varma eller värm upp dem och njut vid ett senare tillfälle.

Blir 8 stora pretzels.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s