Croissant workshop

I söndags var jag på ytterligare en bakklass på Sur La Table, vilket var jätteroligt! Jag hade fått presentkort på matlagnings- och bakklasser från Mattias i julklapp och slog till direkt när jag såg denna, där man skulle få lära sig baka Croissanter. Mums!

Klassen skulle pågå i tre timmar, så under tider jag var där så strosade Mattias och hans mamma runt på South Coast Plaza i jakt på lite kläder och skor. Deras shoppinglycka blev inte så stor, men desto större blev min baklycka!

Vi skulle göra fyra olika sorter och delades upp i fyra lag med tre personer i varje, där varje lag skulle laga två sorters croissanter. Vårt lag, och ett till, fick i uppgift att göra vanliga och mandelkrämsfyllda, medan övriga två skulle göra chokladfyllda samt kanel- och russinfyllda. Russinen hade legat i någon slags likör eller liknande över natten så de hade en extra god smak. 🙂

Degen behöver vila i kylen över natten så den var redan förberedd för att spara tid och vi satte genast igång med att först breda smör på den, sedan kavla och vika. Först kavla och kuvertvikning, sedan kavla igen och bokvikning och slutligen kavla igen och kuvertvikning igen. Allt för att få alla goda lager som gör croissanterna så fluffiga och goda. Mellan varje kavling så skulle degen in en stund i frysen för att hålla en låg temperatur så att inte smöret smälte. Den fick heller inte bli för kall för då gick det inte att jobba med smöret, så timing är allt när man gör dessa goda bakverk.

Efter att ha vilat ytterligare i frysen så var det dags att skära upp croissanterna i de former vi hade blivit tilldelade, samt att fylla dem med ev fyllning. Sedan var det dags för jäsning och under tiden våra fina kreationer låg på jäsning så fick vi lära oss hur man gör degen från grunden, samt lite andra tips och tricks gällande croissantbak.

Slutligen, när de var färdigjästa, skulle croissanterna in i ugnen och då fick vi ta en 30 minuters paus, botanisera runt i butiken (som ligger i anslutning till klassrummet) och använda oss av de 10% rabatt som man får när man går dessa kurser. Vi kände snabbt när våra bakverk började bli klara för det doftade gudomligt och folk som inte hade varit med på kursen började titta in i vårt lektionsrum för att se vad som försiggick. Vem dras inte till lukten av nybakade kakor och bröd!?

Så här smarrigt blev slutresultatet! 😀 Och vi fick ta med oss två av varje sort hem så ni kan gissa om några där hemma också tyckte det var en jättebra idé att jag gick denna kurs, haha! Kvällsfikat räddat kan jag lova. 😉

Vilka blev då mina favoriter? Jo, det var de som var fyllda med mandelkräm samt de som var fyllda med russin och kanel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s